11. února 2011

11. únor 2011

Eliza Carthy: Gift

Evropská kultura je mimo jiné oslavou individuální výlučnosti, hudba se vyvíjí v generačních vlnách. O to zajímavější je sledovat umělecké vazby mezi generací dětí a rodičů. Britská folková zpěvačka a houslistka Eliza Carthy pohází z jednoho z nejrespektovanějších anglických hudebních rodů: její matka je zpěvačka Norma Waterson, otec písničkář Martin Carthy a oba jsou - podobně jako členové Beatles - nositeli Řádu britského imperia. Jejich dcera Eliza se už dávno postavila na vlastní nohy jako úspěšná sólové zpěvačka a muzikantka, ale své poslední album, které vám dnes představíme, natočila společně se svojí matkou, a navíc s občasným přispěním svého otce. Jmenuje se Gift, Dar.

Poor Wayfaring Stranger

Pretty Grey Hawk

Na jedné ze skladeb svého posledního alba se Eliza Carthy drží zcela v pozadí, nehraje ani na housle ani nezpívá, a veškerý prostor přenechává svým rodičům: Normě Waterson, která bude zpívat, a Martinu Carthymu, který ji doprovodí na kytaru. Píseň má název Boston Burglar, Bostonský lupič.

Boston Burglar

The Nightingale / For Kate

Bonaparte's Lament

Tou hlavní doménou anglické folkařky Elizy Carthy jsou samozřejmě lidové písně z britských ostrovů. Tu a tam se v jejím repertoáru objeví i skladby ze severní Ameriky, anebo zhudebněná poezie. Báseň Psalm of Life, Žalm života, napsal významný americký autor Henry Wadsworth Longfellow, který patřil zhruba ke stejné generaci jako Karel Havlíček Borovský.

Psalm Of Life

Autor textu: Henry Wadsworth Longfellow

Poslední ukázka z alba Gift, The Rose And The Lily, Růže a Lilie, je podobenstvím o dvou sourozencích, v textu srovnávaných se dvěma květinami: obě jsou krásné, ale jedna má trny. Více napovídá podtitul písně, Krutý bratr. Ve zpěvu se k Elize Carthy i její matce Normě navíc přidává i třetí člen rodiny, otec Elizy a manžel Normy, Martin Carthy.

The Rose And The Lily

Bunch Of Thyme

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Eliza Carthy

Spustit audio