Infekce na cestách

14. únor 2011
Třetí dimenze

Pandemie infekčních chorob představují stále velmi reálné riziko...

Infekční nemoci jsou trvalými průvodci lidských populací. V historii sehrály poměrně podstatnou roli. Stačí připomenout, jak obtížně se středověká Evropa vyrovnávala s morem nebo jaký dopad měly pro Evropana banální choroby na indiánské populace v Americe. Nikdy v historii však nebyl svět menší, než je dnes. Cestujeme rychle a jednoduše po celé planetě, ve stále větší míře dochází k migraci, mezi státy se transportují potraviny i výrobky. Na cesty se spolu s člověkem vydávají viry a bakterie. Máme se tedy obávat "morových ran" dneška? Na tuto otázku odpovídá v repríze dnešní Třetí dimenze.

Diskusní hosté na pódiu Městské knihovny v Praze

Pořad jsme natáčeli v Městské knihovně v Praze, vznikl ve spolupráci s časopisem Vesmír a Lidovou univerzitou Městské knihovny.

Budou lidstvo v 21. století trápit virové infekce? Proč zatím není k dispozici vakcína proti AIDS? Dokáže rozvinutý svět účinně pomáhat dalším zemím v boji proti místním epidemiím?

Na otázky Luboše Veverky odpovídali hlavní hygienik ČR MUDr. Michael Vít, doc. Ladislav Machala z Fakultní nemocnice Na Bulovce a 2. LF UK a doc. Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 14. února do 18. února:

Pondělí: infekce na cestách
Úterý: data českých dějin
Středa: jak si rozumí etika a ekonomie
Čtvrtek: studenti na výsluní
Pátek: NTM otevírá!

Spustit audio