Milenium Zlaté stezky bude slavit i Kašperk

11. únor 2011

Šumavský strážní hrad Kašperk, který letos slaví 650 let od svého zprovoznění, připravuje pro letošní turistickou sezonu zcela nové prohlídky. Jeden prohlídkový okruh bude zaměřen na každodennost při stavbě hradu očima jednoho konkrétního člověku účastnícího se stavby hradu, druhý se bude věnovat každodennosti života. Lákadlem nových expozic bude mimo jiné také zvětšený model středověkého astrologického přístroje astrolábu, jak uvádí kastelán Kašperku Zdeněk Svoboda.

Letošní rok je pro Kašperk a Kašperské Hory ve znamení oslav kupecké zlaté stezky z Německa do Čech. Oslava výročí stezek začala loni, kdy uplynulo 1000 let od vzniku obchodní cesty mezi Pasovem a Prachaticemi. Později přibyla stezka do Vimperka a protože dvě cesty nestačily, nařídil Karel IV. v roce 1356 stavbu nové obchodní stezky do, tehdy rychle se rozvíjejících, Kašperských Hor. V témže roce založil hrad Kašperk, který začal hranici a stezku strážit už o pět let později.

Obchodním cestám se říkalo solné stezky, protože se na nich do Čech vozila nejvíce sůl. V 16. století se pro jejich výnosnost ustálil název zlaté stezky. Kromě soli se do Čech vozily šperky, drahé látky a koření, vyváželo se obilí, slad, pivo, med či vosk.

Logo

Právě k výročí Zlaté stezky a k dvacetiletému partnerství s městem Grafenau v Bavorsku se v Kašperských Horách i v partnerském městě chystá řada kulturních i společenských akcí. Jedná se například o společné výtvarné a poznávací akce škol, o výstavu ke zlaté stezce, která se bude konat přes léto ve venkovních prostorách na nově zrekonstruovaném náměstí, přednášky k historii zlatých stezek za účasti největších odborníků od nás i z Německa. Celý program a dvouletý projekt vyvrcholí o posledním srpnovém víkendu v Kašperských Horách historickým průvodem a turnajem rytířů na koních.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio