Dobrovolný odchod nazývaný únos

13. březen 2011

Karel Škréta Šotnovský ze Závořic vstoupil do dějin nejen jako zakladatel českého barokního malířství, který byl obdivován už ve své době, ale také jako obávaný šermíř. Kde se zrodila ona pověst? Skutečně bravurně zvládal kord, nebo jde jen o skrytý význam?

Odpověď nabízí další pokračování seriálu Příběhy (v) umění, kde spolu s profesorem Vítem Vlnasem, ředitelem sbírky starého umění Národní galerie, představíme další z obrazů Karla Škréty. Museli bychom velmi dlouho jmenovat umělce, které zasáhla pověst o krásné Heleně a láskou poblouzněném Paridovi, ve které ani Helenino manželství nezabránilo společnému útěku, jenž vstoupil do legend jako únos. Ovšem ani Škrétův Paris a Helena nejsou jen tím, čím se na první pohled zdají být. Nejde jen o zpracování legendy. Obraz totiž skrývá skutečnou podobu šlechtice a jeho manželky v době sňatku. Kdo z aristokratů pro Karla Škrétu propůjčil legendě svou tvář už uslyšíte v Příbězích (v) umění:


Paris a Helena jsou do 10. dubna 2011 součástí velké expozice Karel Škréta (1610 – 1674): Doba a dílo, která probíhá ve Valdštejnské jízdárně a Jízdárně Pražského hradu. Po ukončení výstavy bude obraz navrácen do stálé expozice českého barokního umění ve Schwarzenberském paláci do sálu, který je celý dílu Karla Škréty věnován.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.