Jak si rozumí etika a ekonomie

16. únor 2011
Třetí dimenze

Nalezneme někdy optimální rovnováhu mezi mezi ekonomickou výkonností a etickou přijatelností hospodářských opatření?

Ekonomickou transformaci České republiky provázely debaty o oprávněnosti a míře regulace tržních mechanismů. Pochybovalo se například o tom, zda měl tento proces dostačující právní rámec. Počátky debat o etice a ekonomii však najdeme už ve starší historii. Dnešní Třetí dimenze se v repríze vrací ke vzájemnému vztahu obou těchto oborů.

Logo

Kde má svůj původ neviditelná ruka trhu? Jakou roli hraje v ekonomice státu důvěra? Vyřeší se někdy věčný spor tradiční levice a pravice o míru státního intervencionismu?

Martina Mašková k tématu pozvala dva ekonomy, kteří se pohybují v akademické sféře i v předpolí politiky, Tomáše Sedláčka a Marka Loužka.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 14. února do 18. února:

Pondělí: infekce na cestách
Úterý: data českých dějin
Středa: jak si rozumí etika a ekonomie
Čtvrtek: studenti na výsluní
Pátek: NTM otevírá!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.