Jan Frouz: Otazníky půdní biologie

16. únor 2011
Vstupte!

Dnešní rozhovor v pořadu Vstupte! připravil redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk. Se svým hostem bude hovořit o tvorech žijících v půdě, obnově ekosystémů, mravencích a cestách po světě.

Doc. Ing. Mgr. Jan Frouz, CSc., se narodil v roce 1967 v Táboře. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze-Suchdole a Karlovu univerzitu v Praze. Je ředitelem Ústavu životního prostředí Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity a zároveň pracuje v Ústavu půdní biologie Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Absolvoval několik dlouhodobých pracovních pobytů v USA, Německu a Itálii. Publikoval více jak sto vědeckých a odborných
prací.

Zabývá se půdní ekologií, v současnosti především úlohou půdní makrofauny při tvorbě půdy a transformací organické hmoty v půdě, k jeho širokému
okruhu zájmů ale patří i obnova ekosystémů po rozsáhlých poškozeních, populační biologie bezobratlých, ekologie mravenců a řada dalších témat.

Doc. Jan Frouz


Zítra ve Vstupte!


České muzeum stříbra v Kutné Hoře přilákalo v loňském roce o téměř 4000 více návštěvníků než v roce předešlém. Celkově si jeho expozice prohlédlo 105.738 lidí, ale vyšší zájem vycházel pouze od zahraničních turistů.Kutná Hora přitom má co nabídnout i českým zájemcům. Přesvědčit se můžete například při poslechu pořadu Vstupte!, kde si připomeneme setkání s Josefem Kremlou, historikem a archivářem Českého muzea stříbra.

autor: Stanislav Vaněk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.