Hlubokomořské komíny v Jižním oceánu

16. únor 2011
Monitor

Britští vědci objevili dosud neznámou skupinu hlubokomořských komínů na dně mrazivého Jižního oceánu.

Místo objevu leží asi 500 km jihovýchodně od pobřeží Jižní Georgie. Britští vědci na palubě výzkumné lodi James Cook zkoumali tři kilometry široký a v nejhlubším místě 750 metrů hluboký kráter Adventure Caldera, který byl objeven teprve v loňském roce. V hloubce 520 metrů zaznamenal podvodní kamerový systém skupinu štíhlých, asi tři metry vysokých komínů s bílými povlaky bakterií, které vyfukovaly horkou vodu. Hlubokomořské komíny vznikají v místech hydrotermálních průduchů, kde se ukládají minerály z přehřáté vody z hlubin Země.

Poprvé byly hlubokomořské komíny a bohaté ekosystémy kolem nich objeveny před třemi dekádami v Pacifiku. Od té doby víme o existenci asi 250 komínů z celého světa, z nichž většina leží v okolí středooceánských hřbetů. Kolem Antarktidy jich zatím bylo známých jen pár. Nový objev je však v pořadí čtvrtý, který se britskému vědeckému týmu podařil od roku 2009. Naznačuje to, že hlubokomořské komíny mohou být v mořích kolem Antarktidy mnohem hojnější, než se v tuto chvíli domníváme.

Zdroj: ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.