Prezidentské šachy

25. únor 2011

Archeologický výzkum sídla čtvrtého prezidenta Spojených států amerických vynesl po staletích na denní světlo šachové figurky, s nimiž sváděli vyrovnané bitvy dva z „otců zakladatelů“ James Madison a Thomas Jefferson.

„Vydrželi nad šachovnicí třeba čtyři hodiny,“ vzpomínala vnučka třetího amerického presidenta Thomase Jeffersona na urputné šachové bitvy, které její dědeček sváděl se svým nástupcem v prezidentském úřadu Jamesem Madisonem. Také o Madisonovi se traduje, že byl vášnivý a velmi dobrý šachista. Vyrovnané partie s ním dokázalo sehrát jen málo soupeřů. Jefferson do téhle vybrané společnosti zjevně patřil.

Svědky šachových klání obou spoluautorů americké Deklarace nezávislosti bývalo i výstavné sídlo rodiny Madisonů ve virginském Montpelieru postavené uprostřed rozlehlých tabákových plantáží. Díky archeologickému výzkumu si dnes můžeme udělat představu i o tom, s jakými figurkami oba „otcové zakladatelé Spojených států“ hrávali.

Když archeologové zkoumající okolí Montpelieru narazili na kousíček slonoviny, považovali jej nejprve za zbytek cívky na nitě. Teprve podrobnější výzkum odhalil, že jde o zbytek staré figurky šachového pěšce pocházející z dob, kdy v Montpelieru žil budoucí americký president. Už dříve se tu podařilo najít starou Madisonovu šachovnici. Teď mohli archeologové zjistit, jakými figurkami čtvrtý americký president hrával.

Thomas Jefferson

Ukázalo se, že šlo o ručně vyráběné šachy, pocházející z Británie. Ve své době byly v Americe hodně oblíbené. Podobnou sadu šachových figurek vlastnil i první president USA George Washington. Zajímavostí je, že Madison a Jefferson nevolili mezi „bílými“ a „černými“. Jedna sada figurek byla sice vyvedena v bílé barvě, ale druhá byla červená.

Sídlo Madisonů v Montepelieru je dnes národní památkou a jeho správci si dali hodně práce, aby na světových aukcích starožitností našli přesně takovou šachovou sadu, jakou hrával James Madison. Nebylo to jednoduché. Do Spojených států se smějí dovážet výrobky ze slonoviny jen výjimečně a je k tomu zapotřebí celá řada povolení, jež zaručí, že věci nebyly vyrobeny ze slonoviny pocházející z ilegálního lovu. Nakonec se to podařilo. Návštěvnici Montpelieru tak mohou vidět v tamějším salónu šachy, s jakými hráli velikáni americké historie.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 25. 2. 2011 v 9:00 na Českém rozhlasu Leonardo.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.