Kosti ovlivňují plodnost. Ale jen u samců

18. únor 2011
Monitor

Z problémů s nízkým počtem spermií mohou někteří muži obvinit své kosti. Nová studie ukazuje, že hormon produkovaný kostní tkání ovlivňuje hladinu testosteronu.

O tom, že pohlavní žlázy mají vliv na růst a zdraví kostí, víme už dlouho. Podobné interakce však bývají jen málokdy jednosměrné, což logicky vede k otázce, jestli také kosti nějakým způsobem neovlivňují pohlavní žlázy. Prví náznak, že tomu tak je, poskytly vědcům z Kolumbijské univerzity laboratorní myši. Samci, jejichž kosti nedokázaly normálně produkovat hormon osteokalcin, se špatně rozmnožovali. Série dalších experimentů ukázala, že osteokalcin v buňkách zvyšuje produkci hormonu testosteronu, který u samců reguluje plodnost. Podobně fungovala také injekce ostokalcinu, po které se myším samečkům zvýšila hladina testosteronu.

Naopak zablokování produkce osteokalcinu mělo za následek pokles hladiny testosteronu a následně i počtu spermií. Vzhledem k podobnosti myších a lidských hormonů je pravděpodobné, že u mužů to funguje úplně stejně. Vědci proto nevylučují, že za mnohými případy mužské neplodnosti mohou být právě kosti. Zajímavé však je že, že oboustranný vztah mezi kostmi a pohlavními žlázami zřejmě existuje pouze u samců. U žen sice pohlavní hormony estrogeny kontrolují hustotu kostí, ale osteokalcin na rozmnožování myších samiček žádný vliv neměl.

Zdroj: Columbia University Medical Center, Cell

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.