První mrakodrap měl zastrašovat

18. únor 2011
Monitor

Neolitická věž na okraji Jericha, pokládaná za nejstarší „mrakodrap“ na světě, měla podle nové studie zastrašovat a demonstrovat tak moc lidského sídliště.

V roce 1952 při vykopávkách na okraji starověkého města Jericho objevili archeologové zbytky kamenné věže, která se tyčila do výše 8,5 metru. Věž je stará asi 11 000 let a její stavba musela lidem zabrat celou dekádu. Pozoruhodné navíc je, že ke stavbě došlo na samém prahu neolitické tranzice - staviteli nebyli první zemědělci, ale lovci-sběrači, kteří se usadili na místě budoucího Jericha. Věž je archeology interpretována jako vůbec nejstarší známý případ manifestace nového společenského uspořádání, ale její účel byl záhadou.

Spekulovalo se o tom, že věž byla součástí opevnění nebo ochrany před záplavami. Jiní vědci ji považovali za značku, která vymezovala území a představovala symbol moci a prosperity osídlení. Nový výzkum archeologů z Telavivské univerzity však ukazuje, že věž souvisí také s vesmírem. Rekonstrukce západu slunce v den letního slunovratu ukázala, že stín kopce nejdříve dopadl přesně na věž a pak zahalil celé sídliště. Ve světle tohoto objevu se archeologové na věž dívají jako na stavbu, která měla využít prvotního strachu lidí z temnoty k manifestaci moci osídlení. Tím je také mohla motivovat ke komunálnímu životním stylu.

Zdroj: Antiquity

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.