Špionážní kolibřík

21. únor 2011
Monitor

Pokud vám do domu vletí kolibřík, zbystřete pozornost. Možná je živý a zabloudil, ale může to být i dálkově řízený špion.

Špionážní letadélko na dálkové ovládání, které se maskuje jako kolibřík, představila společnost AeroVironment, která pracuje pro americkou Agenturu pro výzkum pokročilých obranných projektů známou pod zkratkou DARPA. Vývoj robotického kolibříka trval 5 let a na jeho konci je „ptáček“ vážící pouhých 19 gramů, kterého ve vzduchu udržuje elektromotor. Pohání jej vnitřní baterie, jejichž kapacita vydrží na 8 minut letu. K efektivitě letu přispívá „osmičkový“ způsob mávání křídel, okopírovaný od živých kolibříků, který je v malém měřítku výhodnější než vrtule či rotor.

8 minut se zdá být málo, ale k tomu, aby kolibřík vlétl na cílové místo a rychle pořídil pár snímků kamerou zabudovanou za zobáčkem, to bohatě stačí. A protože malý špion jak pohybem křídel a držením těla, tak svým zbarvením připomíná živé kolibříky, je velká šance, že by to dokázal nepozorovaně.

Špionážní letadélko na dálkové ovládání, které se maskuje jako kolibřík
<iframe title="YouTube video player" width="300" height="199" src="https://www.youtube.com/embed/96WePgcg37I?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe><br><br>

Zdroj: AeroVironment

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.