Řadě staveb v areálu Dolu Frenštát vypršelo povolení

21. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Spor o zbourání těžních věží na Frenštátsku se možná potáhne roky. Demolici požaduje obec Trojanovice, která poslala podnět k příslušnému stavebnímu úřadu.

Podle vedení obce vypršela povolení na některé objekty v areálu Dolu Frenštát koncem roku 2010 a teď jde o černé stavby. Obce na Frenštátsku proti těžbě bojují už roky. Lidé doufají, že symboly možného dobývání uhlí zmizí.

„Velice intenzivně to vnímají lidé, kteří kolem toho areálu bydlí a kteří tam třeba denně jezdí. Myslím, že všichni Trojanovjané to vnímají jako věc, která by tam být neměla. Myslím, že by teď byli velmi zklamaní, kdyby došlo k nějakému prodloužení. Já si to nedovedu představit a ani neznám důvod, proč by tyto stavby měly být prodlouženy,“ dodává starosta Trojanovic Jiří Novotný.

OKD bourání staveb v areálu Dolu Frenštát odmítá a chystá žádost o prodloužení jejich povolení. Jak dodal mluvčí těžařské firmy OKD Vladislav Sobol, firma zatím nemá oficiální rozhodnutí o zahájení řízení.

„Pokud jde o samotné těžní věže a o zařízení v areálu Dolu Frenštát, všechny ty objekty využíváme k zajištění konzervačního režimu. K tomu jsme se zavázali státním orgánům, protože musíme zajistit bezpečnost, ochranu vybudovaných důlních staveb a celého ložiska, aby nedošlo k jeho znehodnocení. To nám ukládá platná surovinová politika České republiky,“ upřesnil Sobol.

Důl Frenštát existuje od 80. let minulého století, ale uhlí se v něm nikdy netěžilo. Teď je zakonzervovaný. OKD se snaží získat povolení k průzkumné ražbě, na základě jejího výsledku však podle svého prohlášení nechce dobývat uhlí, ale jen plyn. Tomu však nevěří okolní beskydské obce.

autor: mik
Spustit audio