Zdobili se neandrtálci peřím?

22. únor 2011
Monitor

Nový objev z neandrtálského sídliště v Itálii zřejmě dokládá, že neandrtálci mohli být stejně „kulturní“ jako moderní lidé. A to včetně smyslu pro módu.

Téměř přesně před rokem britští archeologové zveřejnili nález 50 000 let starých mušliček z neandrtálských sídlišť v jihovýchodním Španělsku. Malé mušličky byly provrtané, aby se daly nosit jako součást náhrdelníku, zatímco ty větší sloužily jako mističky na make-up tvořený červenými a žlutými pigmenty. O tom, že nejen moderní člověk měl zálibu ve zdobení těla, vypovídá i další nález, který pochází z Itálie a který teď archeologové z Ferarrské univerzity popisují v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

V jeskyni Grotta di Fumane na severu Itálie se mezi kostmi neandrtálců starými 44 000 let našlo asi 660 ptačích kostí. Velká většina křídelních kostí nese stopy po okrajování v místech, kde jsou ke kostem připojeny letky, což naznačuje, že peří bylo z kostí systematicky odstraňováno. A proč neandrtálci něčím takovým marnili čas? Ptačí křídla by byla dost ubohým zdrojem potravy a okřídlené šípy v jejich době ještě nebyly vynalezeny. Podle italských archeologů je proto nejpravděpodobnějším vysvětlením výroba péřových „šperků“, kterými se neandrtálci zdobili.

Logo

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio