Gorily potřebují dietu

22. únor 2011
Monitor

Nejen lidští obyvatelé Severní Ameriky by potřebovali upravit své stravovací návyky. Změna se zřejmě nevyhne ani gorilám chovaných v zoologických zahradách.

Gorily nížinné (Gorilla gorilla gorilla) v severoamerických zoologických zahradách během uplynulých dekád dostávaly potravu bohatou na vitamíny, cukry a škroby, která měla zajistit dostatek energie. Naneštěstí to zřejmě nezůstalo bez následků a nejčastější příčinou úmrtí goril chovaných v severoamerických zoo jsou srdeční choroby. Biologové z univerzity Case Western se tento trend pokoušejí zvrátit tím, že gorily přeorientují na mnohem přirozenější způsob stravování.

Pokusná dvojice goril v Clevelandské zoo nyní dostává listy různé zeleniny, fazole, lněná semínka, vojtěšku a mladé větve, jejichž sežvýkání vyžaduje určitý čas. Namísto toho, aby gorily jídlo spořádaly během čtvrtiny dne jako dříve, mu dnes věnují 50 až 60 procent svého času. Žvýkáním potravy tedy tráví stejně dlouhou dobu, jako jejich divoké příbuzné v Africe. Přestože nová dieta rozhodně není kaloricky chudá, zhubl gorilí samec během jednoho rok skoro o 30 kg a dostal se tak na váhu, kterou by v jeho věku měla divoká gorila. Vědci se teď také pokoušejí určit, jak velké množství tělesného tuku je pro gorilí srdce bezpečné a jaké ne. A pokud obézním gorilám nebude stačit dieta, jsou připraveni vytvořit jim i speciální cvičební program.

Zdroj: Case Western University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio