Prostorové snímky Slunce

23. únor 2011

Dvě družice projektu STEREO podstatně zpřesní naše znalosti o jevech na Slunci.

Pro prostorové objektů jsou třeba vždy dvě nezávislé kamery, které objekt snímají současně ze dvou různých úhlů. Americká NASA proto v roce 2006 vypustila dvě vědecké družice, které nyní tímto způsobem současně snímají Slunce. Přispějí tak ke zpřesnění monitorování jevů, kterými Slunce ovlivňuje Zemi.

<iframe title="YouTube video player" width="610" height="373" src="https://www.youtube.com/embed/blE9gpnKpT4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Tento projekt se označuje příznačným zkratkovým slovem STEREO, anglicky Solar TErrestrial RElations Observatory. Každá z nezávislých kamer je umístěna na jedné ze dvou družic obíhajících kolem Slunce po dráze, na které se pohybuje i Země. Jedna z družic je umístěna jakoby v předstihu "před Zemí", druhá se nachází symetricky na druhé straně, tedy jakoby se "za Zemí" opožďuje. Družice ale nejsou umístěny v Lagrangeových bodech soustavy Slunce - Země, jak by se snad dalo logicky očekávat. Těmito body družice jen prolétly a zakotvily ještě dál od Země, dokonce přímo na vzájemně opačných stranách Slunce. Úhel mezi družicemi tedy činí 180 stupňů. Poprvé v historii tak má lidstvo možnost pozorovat děje na celém Slunci najednou a spojitě bez přerušení. Slunce totiž rotuje kolem své osy zhruba jednou za 27 dní. Ve třech rozměrech lze mj. sledovat masivní výrony hmoty, které zasahují až do sluneční korony. A díky družicím také v předstihu uvidíme různé aktivní oblasti a kataklyzmata, která se až díky rotaci Slunce přesunou na stranu přivrácenou k Zemi.

Společně s dalšími pozemskými pozorovacími místy se nám díky družicím projektu STEREO nabídne plastický záznam změn, obraz kompletního vývoje slunečního "globu". V těchto dnech NASA uvolnila první snímky i videa, na kterých je zachycena i dodnes neviditelná, tedy aktuálně k Zemi odvrácená strana Slunce. Po určité době bude možné ze snímků vytvářet souvislé a dlouhodobé animace, ze kterých se dozvíme podrobnosti o složité rotaci Slunce i o bouřlivých slunečních procesech. Tyto bouře často mají vliv zejména na magnetosféru Země a možná i na další pozemské podmínky. Na základě dokonalejších modelů dynamiky Slunce pak bude možné lépe předvídat výkyvy tzv. kosmického počasí. Na Zemi budeme mít více času na to, abychom se na rušivé sluneční vlivy připravili.

Družice STEREO kroužící kolem Slunce v představě výtvarníka
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.