Psychicky nemocní a umění

24. únor 2011
Třetí dimenze

Co vypovídají umělecké projevy psychicky nemocných o jejich osobnostech…

Mezinárodní putovní projekt Paralelní zkušenosti upozorňuje na problém sociálního vyloučení lidí trpících psychickými poruchami. Duševně nemocní lidé bývají dříve či později společensky izolováni, nejprve nutnou dlouhodobější hospitalizací, později obtížnou či nemožnou integrací zpět do společnosti. Cílem projektu, o kterém hovoříme v dnešní repríze Třetí dimenze, je zprostředkování dialogu mezi komunitou psychicky nemocných, odbornou a laickou veřejností. Klíčem k němu je současné umění.

Logo

Vytvoří umění most mezi duševně nemocnými a většinovou společností? Jakými cestami se má projekt rozvíjet? Jak na něj reagují psychiatričtí pacienti?

Na otázky Petra Mančala odpovídají Radka Prošková, koordinátorka projektu, doc. Jan Vevera, odborný garant projektu, a Klára Jakubová, režisérka, kameramanka a spoluautorka scénáře filmu Do vlastních rukou.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 21. února do 25. února:

Pondělí: právo na kosmické smetí
Úterý: svatováclavská tradice
Středa: mezi životem a smrtí
Čtvrtek: psychicky nemocní a umění
Pátek: volty místo oktanů

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.