Sovy v teple mění barvu

23. únor 2011
Monitor

Aby lépe přežili v teplejším světě, začali se puštíci obecní z Finska zbarvovat víc dohněda.

Puštíci obecní (Strix aluco) mohou mít šedě nebo hnědě zbarvené peří. U sov, které žijí ve Finsku, dlouhá léta výrazně převládala šedá varianta. Biologové z Helsinské univerzity, kteří puštíky sledují už 30 let, však zjistili, že v poslední době se situace začíná obracet. Barva peří je dědičná a v průběhu života se nemění, což vědcům umožnilo vytvořit „barevné mapy“ hnízdních párů a jejich potomků. Pár šedých ptáků bude mít šedá mláďata a pár hnědých hnědá. V případě barevně smíšených párů budou mláďata šedá, protože šedá je dominantní. Navzdory tomu se však počet hnědých sov zvyšuje.

Výsledky studie ukázaly, že během chladných zim byla úmrtnost hnědých puštíků, kteří byli na bílém sněhu víc viditelní, vyšší. Naopak v mírných zimách s nedostatkem sněhu, jaké přinášejí globální změny klimatu, jsou hnědí puštíci logicky ve výhodě. Na počátku studie tvořili 30 % populace, zatímco nyní je to už celých 50 %. Rostoucí počet hnědých puštíků je podle vědců příklad klimatem řízené selekce, která do populace vnáší evoluční změny.

Zdroj: Nature Communications

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.