Pták roku

23. únor 2011

Nejen zpěváci, herci a sportovci mají svá každoroční ocenění, podobné vyhlašování totiž Česká společnost ornitologická připravuje pravidelně i pro české opeřence.

Letos se Ptákem roku stal strnad obecný. Česká ornitologická společnost vybrala pro rok 2011 jednoho z nejpočetnějších ale zároveň taky ohrožených druhů žijících u nás. V Klystýru jsme probrali osud dalších ptačích druhů, ale i činnost organizace, která se snaží ptačí svět kolem nás v co největší míře chránit a bádat o něm. Hostem byl ředitel organizace Zdeněk Vermouzek.

Kromě výzkumné a ochranářské činnosti se ale Česká společnost ornitologická snaží i o popularizaci ornitologie. O tom, že se jí to daří vypovídá i 2000 aktivních členů, kteří vyrážejí do přírody pozorovat ptáky a o svá zjištění poskytují pro výzkumné účely. Zapojit se ale může každý, komu není osud našich opeřenců lhostejný. Pro technicky zdatnější je tu výzva k nahrávání nářečí českých strnadů, pro ty ostatní možnost podpořit projekt ornitologického parku Jozefovské louky. Na stránkách www.birdlife.cz je toho víc než dost.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio