Jiří Patera

25. únor 2011

I profesionál se na českých silnicích často bojí. Ke své obavě se přiznal také páteční Host Radiožurnálu Jiří Patera, provozovatel školy bezpečné jízdy, který mimo jiné připomněl, že všechny povahové rysy řidičů se obvykle projeví i v běžném provozu.

Host Radiožurnálu a Lucie Výborné se dostal také k nepříjemné otázce, totiž k hodnocení autoškol v Česku. Připravují dobře nastávající řidiče? Jiří Patera se domnívá, že bohužel ne. „Všichni hledají lacinou autoškolu. Navíc musíme brát v úvahu i rychlost doby a nedostatek času,“ připomíná s tím, že autoškoly své klienty neučí to, co by podle zákona měly. Mezi často opomíjené základy patří i brzdění nebo vyhýbání se.

Ze své praxe lektora bezpečné jízdy se domnívá, že spousta řidičů nezvládá ani takový základ jako správné sezení. „Spousta lidí neumí ani dobře sedět, tím pádem nevidí a nezvládnou ani rázné brzdění,“ potvrzuje Jiří Patera a podotýká, že správné návyky by si měl člověk začít osvojovat už v dětství. „Například dopravní hřiště byla fantastická. Pokud se k nim vrátíme, uděláme pro společnost obrovský kus práce,“ domnívá se.

Ve své škole nabízí Jiří Patera nejen kurzy pro soukromé společnosti, ale i pro jednotlivce. Chodí k němu i ti, kteří potřebují umazat trestné body. „Nejprve se koná teoretický kurz, během něhož probíráme techniku jízdy, ale i zvládnutí smyku. Přidáváme často i informace o dopravní psychologii,“ popisuje. Následují praktické kurzy, které řidič absolvuje se svým vozidlem.

Jiří Patera odpovídal na otázky moderátorky Lucie Výborné

Kromě vedení školy bezpečné jízdy se Jiří Patera také zabývá tvorbou dopravních zákonů. Čím to, že se čeští řidiči vůbec nezlepšili? A jakou roli hraje silné auto při dopravní nehodě? Jak pozná laik dobrou autoškolu? Nejen to poradil Jiří Patera posluchačům. Jeho odpovědi si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Paterou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio