Dinosaurus s tlustými stehny

24. únor 2011
Monitor

Na seznam „extrémních“ dinosaurů se zapsal nově objevený sauropod. Mezi svými příbuznými vyniká nadměrně vyvinutými stehenními svaly.

Dlouhokrký býložravý dinosaurus Brontomerus mcintoshi žil asi před 110 miliony let a byl objeven v Utahu. Paleontologové tu na nalezišti Hotel Mesa Quarry našli částečně zachovalé kostry dvou jedinců – dospělce a mláděte, které považují za matku a jejího potomka. Dospělý sauropod na délku měřil asi 14 metrů a vážil 6 tun, což odpovídá váze velkého slona. Mládě velké jako poník vážilo 200 kilogramů a bylo dlouhé asi 4,5 metru. Na kostrách obou brontomerů jsou nejpozoruhodnější velké kyčelní kosti, které poskytují neobvykle rozsáhlou plochu úponům stehenních svalů.

Naznačuje to,že brontomerus měl mnohem vyvinutější stehenní svalovinu než jiné druhy sauropodů. A k čemu mohla „tlustá stehna“ dinosaurovi sloužit? Vysvětlením by mohl být náročný kopcovitý terén, ve kterém zvířata žila a který vyžadoval vysoce atletickou stavbu těla. V něm navíc po boku brontomerů žili velcí dravci jako deinonychus nebo utahraptor, kterým se jinak bezbranní býložravci mohli bránit kopáním zadním končetinami. Stejným způsob boje se podle paleontologů mohl uplatnit také v soubojích samců o přízeň samic.



Zdroj: Acta Palaeontologica Polonica, SV-POW!

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.