Českobudějovická nemocnice představila automatickou linku na zpracování biologického materiálu

25. únor 2011

Českobudějovická nemocnice se může pochlubit novou automatickou linkou na zpracování biologického materiálu. Díky ní se zdejší laboratoře řadí mezi nejvyspělejší v republice. Profitovat z toho budou i pacienti. Například tím, že laboratoři bude stačit pro všechna vyšetření méně biologického materiálu než dosud.

Příkladem může být odběr krve, vyzdvihuje jednu z předností nové automatické linky Marie Kašparová, vedoucí laboratoře klinické chemie: „Krev je odebrána do zkumavky. Z jedné zkumavky se snažíme udělat co největší počet vyšetření. Jednou z velkých výhod je optimalizace biologického materiálu, to znamená minimální zátěž pro pacienta při odběru. Nemusí se odebírat tři až čtyři zkumavky krve, ale stačí jedna.“

Biologický materiál je díky nové automatické lince zpracováván také rychleji než dosud. Výsledky mohou být k dispozici do půl, maximálně do hodiny od přijetí odebraného materiálu. A další výhoda - nová linka běží nonstop 24 hodin denně. Technologický „zázrak" stál českobudějovickou nemocnici zhruba 30 milionů korun. Většinu z této částky na něj zařízení dostane z fondů Evropské unie.

Spustit audio