Poruchy příjmu potravy: Netrápí se jídlem i vaše matka?

25. únor 2011

Spektrum poruch příjmu potravy začíná u hladovění a končí u přejídání. Někdy mohou trvat i léta a možná jimi trpí i vaše matka. Rizikovým faktorem může být stres. Velkou roli pak hraje kult štíhlosti a neustálá mediální masáž na téma hubnutí, diety a zdravý životní styl. Podle profesorky Hany Papežové, která byla hostem Diagnózy F, je třeba najít rovnováhu.

Normální tělesná hmotnost se pohybuje ve škále BMI mezi hodnotami 19 a 24. Na léčbu do stacionáře mohou dívky s minimálním BMI 16, při nižším BMI je doporučena hospitalizace. Jak léčba vypadá, co bychom si měli představit pod pojmem „jídelní režim“ a také jak mluvit s našimi blízkými, kteří možná mají problém s jídlem, o tom více v rozhovoru.


Prof. MUDr. Papežová Hana, CSc.
Psychiatrička a psychoterapeutka především v oblasti poruch příjmu potravy. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor všeobecné lékařství. Vybudovala Centrum pro poruchy příjmu potravy na Psychiatrické klinice v Praze, kde se nachází lůžková část, denní stacionář a ambulantní část.

Publikace:
Spektrum poruch příjmu potravy

Odkazy:
Centrum pro poruchy příjmu potravy
Asociace PPP

Portál o poruchách příjmu potravy
Výpočet BMI
Test rizik vzniku a rozvoje poruchy příjmu potravy

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.