Pravěký chodící kaktus

25. únor 2011
Monitor

Nově objevená fosilie je zřejmě chybějícím článkem mezi členovci a jejich červovitými předky.

Asi 6 cm dlouhý tvoreček Diania cactiformis žil přibližně před 500 miliony let a díky trnitému vzhledu si okamžitě vysloužil přezdívku „chodící kaktus“. Patří do vymřelého kmene Lobopodia, jehož příslušníci vypadali jako červi s primitivními končetinami. Vědci dlouho spekulovali, že právě z těchto živočichů mohli vzniknout jak dnešní želvušky a drápkovci, tak obrovská skupina členovců. Problém byl, že až dosud neměli v rukou žádnou fosilii tvora, který by mohl být chybějícím článkem.

S objevem „chodícího kaktusu“ se však situace diametrálně mění – Diania cactiformis má měkké červovité tělo, ale také deset párů článkovaných končetin s klouby, které jsou podobné končetinám členovců. Čínští paleontologové, kteří svůj objev popisují v časopise Nature, jsou přesvědčeni, že končetiny měly vyztužený povrch. To by naznačovalo, že vývoji tuhého krunýře, který chrání těla dnešních členovců, předcházela sklerotizace končetin.

Zdroj: Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.