Genová terapie proti alkoholové závislosti

1. březen 2011
Monitor

Jediná injekce molekul RNA stačila k tomu, aby se laboratorní potkani na čas zbavili své chuti na alkohol.

Závislost na alkoholu se v současné době léčí psychoterapií a podáváním léků, které v kombinaci s alkoholem vyvolávají pocit nevolnosti. Modernější alternativa – genová terapie – zatím vázne na identifikaci genů, které by bylo potřeba zablokovat. Výzkumníci ze Scripps Research Institute v Kalifornii demonstrovali, že genová terapie může být účinná a zároveň vytipovali některé cílové geny. Skupině laboratorních potkanů každý den na 90 minut vyměnili napáječku s vodou za láhev s desetiprocentním roztokem ethanolu. Už po třech týdnech takových alkoholových dýchánků si potkani vypěstovali závislost.

Chuť na alkohol jim však vědci ještě rychleji vzali. Do amygdaly, která je považována za emoční centrum mozku, potkanům vstříkli injekci malých molekul RNA. Tím vyvolali jev známý jako RNA interference a zablokovali gen, který kóduje receptor pro signalizační molekuly kyseliny gama-aminomáselné (GABA). Okamžitě po podání injekce potkani ztratili chuť na alkohol, která se jim vrátila až po jednom týdnu. Zkoumání potkaních mozků odhalilo změny v expresi mnoha genů, z nichž některé byly už dříve spojovány s alkoholovou závislostí u člověka. V zablokování těchto genů pomocí RNA interference vidí autoři studie potenciální terapii alkoholismu.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.