Hluk ruší ryby od večeře

1. březen 2011
Monitor

O rostoucí úrovni hluku ve vodě se obvykle mluví v souvislosti s dopadem na mořské savce. Nová studie však dokazuje, že neméně postiženy mohou být ryby.

Biologové z Bristolské univerzity zkoumali vliv hluku na koljušky tříostné (Gasterosteus aculeatus), které žijí ve sladkých i brakických vodách. Pokusné rybky umístili do nádrží a po různě dlouhou dobu jim přehrávali zvuk o stejné hlasitosti, jaký způsobují rekreační čluny. Výsledky studie ukázaly, že hluk – a to i v délce pouhých 10 sekund – rybám narušuje soustředění potřebné k lovu potravy. Koljušky stresované hlukem potřebovaly na krmení více času a častěji minuly svou kořist nebo si ji spletly s nepoživatelnými předměty. Stručně řečeno, stejně jako člověk, který poslouchá zvuk sbíječky, dělaly množství chyb.

Na rozdíl od většiny lidí však koljušky na nedostatek soustředění mohou doplatit životem. Chybování během příjmu potravy může vést k podvýživě či zažívacím problémům a pokud ryby svou „nešikovnost“ kompenzují delším časem lovu, více se vystavují pozornosti dravců. Studie tak dokazuje, že při hodnocení vlivu podvodního hluku nelze zkoumat jen bezprostřední následky jako poškození sluchu nebo dramatické změny chování. Stejně tak významné mohou být na pohled nenápadné změny v každodenním chování zvířat. Ty navíc v případě ryb, které tvoří základy potravního řetězce, mohou ovlivnit celý ekosystém.

Zdroj: University of Bristol, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.