Meteorologické radary sledují netopýry

1. březen 2011

Když se na snímku z meteorologického radaru objeví odraz hejna hmyzu, ptáků nebo netopýrů, je to pro meteorologa jen obtěžující šum. Zoologové ale čerpají z tohoto „šumu“ cenné informace.

Snímky pořízené pomocí meteorologických radarů si může kdokoli prohlédnout třeba na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Vlny radaru se odrážejí od objektů v ovzduší, například kapek vody nebo ledových krystalů, a odhalí tak s předstihem třeba blížící se letní bouřku nebo zimní sněhovou vánici. Radar však zobrazí i letadla nebo hejna nejrůznějších živočichů. Američtí zoologové proto využívají data z meteorologických radarů ke sledování netopýrů. Nebylo to možné vždycky.

Odrazy vln radaru od hejn ptáků, hmyzu nebo netopýrů meteorology nezajímají, a tak je z finální verze snímků „odfiltrují“. Teď se podařilo týmu vedenému zooložkou Winifred Frickovou z University of California v Santa Cruz dohodnout spolupráci s meteorology z National Severe Storm Laboratory v oklahomském Normanu. Meteorologové poskytují zoologům přístup k nefiltrovaným datům získaným prostřednictvím sítě 156 meteorologických radarů, které pokrývají vzdušný prostor nad Spojenými státy. Snímky se aktualizují každých pět minut a jsou průběžně archivovány. Zatím je na nich obtížné odlišit hejna různých živočichů. Ptáci vypadají podobně jako netopýři. I tak už radary pomohly vědcům s odhalením nejedné zajímavosti ze života netopýrů.

Tadarida guánová (Tadarida brasiliensis)

Winifred Fricková sledovala radarové odezvy ve vzdušném prostoru nad texaskými jeskyněmi, kde nocují v ohromných koloniích tadaridy guánové (Tadarida brasiliensis). V obdobích, kdy vládne v Texasu sucho, vylétají tadaridy na noční lov hmyzu výrazně dřív. Když je obzvláště horký den, netopýři si ještě pospíší. Během deštivých roků se netopýři za horkých dnů s vylétáváním z jeskyně naopak opožďují.

Je to projev kalkulace rizika ze strany netopýrů. Ti mají zájem vylétat co nejpozději večer, kdy už jim nehrozí útok dravých ptáků. Nejvíce hmyzu však létá za soumraku, a tak je pro netopýry výhodné nečekat až do úplné tmy. V horkých dnech vyhání netopýry z jejich jeskynních nocleháren žízeň. V deštivých rocích je nadbytek hmyzu. Ten zůstává aktivní dlouho večer především v horských dnech. Za těchto okolností se vyplatí netopýrům počkat s výletem. V suchých rocích je hmyzu méně a netopýři trpí žízní. To je žene ven v časnější dobu.

Projekt na sledování létajících živočichů meteorologickými radary

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.