Jan Nouza: Počítačové zpracování řeči

3. březen 2011
Vstupte!

O projektech Laboratoře počítačového zpracování řeči na Technické univerzitě v Liberci, ale také o rozhlednách nejen Jizerských hor bude ve Vstupte! vyprávět náš dnešní host.

Prof. Ing. Jan Nouza, CSc., se narodil v roce 1957 v Ústí nad Labem. Absolvoval Fakultu elektrotechnickou ČVUT. Patří k průkopníkům oboru hlasové komunikace mezi člověkem a počítačem, kterému se věnuje už od své diplomové práce. Od roku 1987 působí na Technické univerzitě v Liberci, kde založil a vede Laboratoř počítačového zpracování řeči. Je autorem (či spoluautorem) nejen desítek odborných článků, ale také řady ve své době unikátních programů a systémů založených na rozpoznávání řeči – např. prvního českého programu pro hlasové ovládání počítače (1996) či telefonního informačního systému fungujícího na bázi dialogu s počítačem (1999). V roce 2005 představil odborné veřejnosti první program pro plynulé diktování v češtině. Spolu s dalšími členy svého týmu vyvinul a zavedl do praxe několik programů, které usnadňují život lidem s motorickým postižením.

Prof. Jan Nouza je znám široké veřejnosti nejen jako vědec, ale též jako autor knih a televizního seriálu o rozhlednách. Jeho kniha Rozhledny Čech, Moravy a Slezska získala v roce 1999 Cenu E. E. Kische a spolu s televizním cyklem Rozhlédni se, člověče zažehla nebývalou vlnu zájmu o tyto specifické stavby, díky níž se podařilo zachránit řadu historických vyhlídkových věží a podnítit stavbu mnoha nových.

Logo

Zítra ve Vstupte!
Zítřejší reprízu Vstupte! věnujeme staršímu vystoupení a vědeckým fejetonům prof. Heleny Illnerové.

Spustit audio