Šesté masové vymírání

4. březen 2011

Nachází se Země na pokraji šestého masového vymírání? Při pohledu na dnešní savce tato možnost vypadá celkem pravděpodobně.

Za posledních 540 milionů let existence Země došlo k pěti hromadným vymíráním, při kterých vymizely nejméně tři čtvrtiny všech zvířecích druhů. Vzhledem k prudkému poklesu populací mnoha dnešních zvířat od žab po velké kočkovité šelmy se někteří lidé začínají ptát, jestli se Země nenachází na prahu šestého vymírání. Paleontologové z Kalifornské univerzity v Berkeley hodnotili, jak si z pohledu vymírání stojí dnešní savci. Zvolili si je jako nejlépe prostudovanou skupinu zvířat, jejíž příslušníci se na fosilním záznamu dají stopovat až 65 milionů let hluboko do minulosti. A jaké jsou závěry jejich studie?

Pokud se podíváme pouze na dnešní kriticky ohrožené savce – tedy takové, u kterých je riziko vymření během příštích tří generací nejméně 50 % – a budeme předpokládat, že během jednoho tisíce let skutečně vyhynou, dostaneme se mimo obvyklé tempo vymírání druhů. Z tohoto úhlu pohledu se pak zdá, že skutečně směřujeme k masovému vymírání. A pokud bychom předpokládali vyhynutí všech savců, kteří dnes spadají do kategorií kriticky ohrožený, ohrožený a zranitelný, a rozsah vymírání by pokračoval? Pak by šesté masové vymírání mohlo nastat relativně brzy – za 3 až 22 století. Na záchranu kriticky ohrožených savců sice jistě není pozdě, ale zachování jejich druhů by vyžadovalo vypořádat se s mnoha faktory včetně fragmenatce životního prostředí, globálních změn klimatu a invazivních druhů.

Logo

Autoři studie odhadují, že v uplynulých 500 letech vyhynulo nejméně 80 z počátečního počtu 5570 savčích druhů. Průměrná rychlost vymírání savců je menší než dvě extinkce za každý milion let – a současné tempo vymírání ji tedy dalece překračuje. A i když v definici masového vymírání nastavíme hodně vysokou laťku, moderní rychlost mizení savců se mu začíná podobat. Vědci proto volají jak po lepší ochraně ohrožených druhů, tak dalších studiích, které by zhodnotily rychlost vymírání také u rostlin a dalších živočichů. A snad tak konečně zodpověděly otázku, jestli stojíme na prahu šestého masového vymírání.

Keporkak

Zdroj: University of California - Berkeley

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.