Jan Kilián: Hrady a zámky Lucemburska

10. březen 2011
Vstupte!

Z Mělníka přes Ústí nad Labem do Teplic. Z České republiky do Lucemburska. To jsou jen některé z cest, které si v pořadu Vstupte! Českého rozhlasu Leonardo připomeneme s PhDr. Janem Kiliánem, PhD.

Jakým člověkem byl Filip Fabricius z Rosenfeldu a Hohenfallu, který byl spolu se Slavatou a Martinicem vyhozen v roce 1618 z okna Pražského hradu? Jaká byla jeho rodina? Jak prožívali lidé třicetiletou válku v malém městě? Čím jsou zajímavé hrady a zámky Lucemburska? To se můžete dozvědět z reprízy rozhovoru 10. března 2011 od 11 hodin.
I touto cestou se můžeme vrátit k uzavřené výstavě Královský sňatek v Praze a stále probíhající expozici Král, který létal, v Ostravě.

PhDr. Jan Kilián, PhD. vystudoval po absolvování gymnázia Pedagogickou fakultu v oboru dějepis - německý jazyk. Starším českým dějinám se začal věnovat v rámci externího doktorského studia v Ústavu českých dějin při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Svou disertační práci zaměřil na Mělník během třicetileté války. Informace sbíral jako historik Regionálního muzea Mělník, kde pracoval v letech 2003 až 2008. V následujícím roce začal pracovat pro Regionální muzeum v Teplicích, současně působí od roku 2005 jako externista katedry historie Filozofické fakulty Univerzity J.E.Purkyně v Ústí nad Labem.

Logo

Jan Kilián je autorem řady titulů. Jen namátkou můžeme zmínit v edici Zmizelé Čechy – Mělník, dále Filip Fabricius z Rosenfeldu a Hohenfallu, Mělnická kronika Jana Josefa Albrechta ze sklonku baroka nebo Hrady a zámky Lucemburska.

Zítra ve Vstupte!
Zítra bude o nejdůležitějších "kosmických" událostech loňského a předpokládaných projektech letošního roku vyprávět Dr. Antonín Vítek z Akademie věd ČR.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio