Nautilus pro cesty k planetám

3. březen 2011

Modulární kosmická loď Nautilus–X určená pro dlouhodobé lety by mohla být z velké části nafukovací.

NASA zápasí s finančními problémy a musí omezovat programy pilotované kosmonautiky. Přesto se v tamních konstruktérských týmech objevují zajímavé nápady. Jedním z nich je i návrh modulární kosmické lodi pro dlouhodobé lety do oblasti Měsíce i dále do meziplanetárního prostoru.

Navrhovaná meziplanetární kosmická loď dostala název Nautilus-X (zkratka z „Non-Atmospheric Universal Transport Intended for Lengthy United States eXploration“). Loď je navržena pro šestičlennou posádku pro cesty trvající až dva roky. Pokud by se na stavbu našly peníze, mohla by fungovat už od roku 2020. Předpokládá se, že loď bude sestavena až na oběžné dráze Země, protože se skládá z mnoha různých částí. Většina komponent lodi je nafukovacích, do plné velikosti tedy budou nafouknuty až v beztížném stavu. Zde konstruktéři vycházejí z už vyzkoušených nafukovacích modulů orbitálních hotelů firmy Bigelow Aerospace.

Nautilus-X
<iframe title="YouTube video player" width="610" height="488" src="https://www.youtube.com/embed/Ai6_8GK-R0I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Významnou součástí lodi bude i prstencová centrifuga, která kosmonautům zprostředkuje simulovanou slabší gravitaci, důležitý také bude systém pro odstiňování záření. Ten bude obsahovat nádrže s vodou nebo s kapalným vodíkem. K celému systému lodi se budou připojovat individuální pohonné jednotky a zásobníky paliva podle toho, na jakou misi se loď vypraví.

Víceúčelový a znovupoužitelný modulární systém pro více cest by měl být mnohem levnější než obrovská jednoúčelová loď postavena pouze pro cestu k Marsu. Konstrukce Nautila-X by měla trvat asi 5 let a vyžádá si 3 starty těžkých nosných raket. Cena lodi se odhaduje na necelé 4 miliardy dolarů. Centrifuga potřebná pro udržování kondice posádky by se nejdříve mohla testovat např. během připojení k mezinárodní kosmické stanici ISS.

Centrifuga potřebná pro udržování kondice posádky by se mohla testovat při připojení k ISS.
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.