Levhartí slečny se připravují na cestu z Ostravy

3. březen 2011

Dvě mladé samičky vzácného levharta cejlonského Aylin a Alexis narozené v červenci roku 2008 odcestují v polovině března z ostravské zoologické zahrady. Jejich novým domovem se stane Zoo Zamość v Polsku.

Levhartí samičky jsou již ve věku, kdy se ve volné přírodě osamostatňují a oddělují od matky. Někdy se stává, že se sourozenci spolu drží ještě nějaký čas, než si každý obsadí své teritorium. Tak i Aylin a Alexis spolu po určitou dobu zůstanou, než vytvoří páry s vhodnými partnery.

Na odjezd se pečlivě připravují již od minulého týdne. Stejně jako v případě tygrů či dalších zvířat se budeme snažit naložit i Aylin a Alexis za plného vědomí tak, aby nemusely být uspány. Z tohoto důvodu byly do venkovního výběhu instalovány dvě transportní bedny, aby si na ně samičky postupně zvykly a bez obav do nich v den odjezdu nastoupily.

Levhart cejlonský je největší šelmou ostrova Srí Lanka. Podle posledních odhadů se udává, že zde přežívá posledních 700 až 900 jedinců. Největší hrozbu pro tento poddruh levharta představuje pytláctví a ztráta přirozeného prostředí. Jejich další existence na Zemi závisí pouze na fungování národních parků na Srí Lance a na chovu v lidské péči, potažmo v zoologických zahradách.

Levhart cejlonský

Pro levharty cejlonské proto existuje v rámci evropských zoologických zahrad tzv. Evropský záchovný program, jehož cílem je udržet v lidské péči záložní populaci pro případ, že by došlo ve volné přírodě k jejich úplnému vyhubení. Chov levhartů cejlonských tak řídí koordinátor, který mimo jiné rozhoduje také o přesunech jednotlivých zvířat ke geneticky vhodným partnerům. V rámci mezinárodní spolupráce se přesuny zvířat mezi zoologickými zahradami uskutečňují zcela zdarma. Hrazeny jsou pouze náklady na samotný transport zvířat a ty hradí zpravidla přijímající zoo.

Levharty cejlonské chová ostravská zoo od r. 1977. S výjimkou Zoo Colombo (Srí Lanka) je ostravský chov levhartů cejlonských nejdelším nepřerušeným chovem těchto zvířat na světě. Celková populace levhartů ve světových zoo čítá kolem 60 jedinců, přičemž v naší zoo můžete vidět v pavilonu indických zvířat ještě pár dní hned pět těchto levhartů. Po odjezdu Aylin a Alexis v Ostravě zůstanou jejich rodiče Minka a Dandelion a čtyřletý sameček Manny.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio