Jak doopravdy vypadal George Washington?

4. březen 2011

Malířský portrét není fotografie. Nezachycuje vždycky věrnou podobu. Promítají se do něj i umělecké představy tvůrce. Američtí vědci našli způsob, jak zbavit portréty těchto „nepřesností“.

Kdyby Monu Lisu malovali kromě Leonarda da Vinci třeba ještě Rembrandt van Rijn a Pablo Picasso, byl by každý portrét jiný a z každého by na nás shlížela poněkud jiná tvář. A skutečná Mona Lisa by zřejmě také vypadala jinak. Umělec promítá do portrétu svůj vlastní způsob nahlížení na člověka a svět. A tak si nemůžeme být úplně jistí, nakolik odpovídá malířský portrét skutečnosti.

Takové myšlenky se honily hlavou lékaři a amatérskému historikovi Ericovi Altschulerovi z New Jersey Medical School, když procházel washingtonskou Smithsonian National Portrait Gallery. Altschuler si prohlížel portréty, které na začátku 19. století vytvořil vynikající portrétista Gilbert Stuart. Přitom si uvědomil, že nabízejí skvělou příležitost k rekonstrukci skutečné podoby historických osobností. Stuart namaloval například prvních šest prezidentů USA a mnoho dalších významných lidí tehdejší doby. Někteří z portrétovaných, například prezident John Quincy Adams, neodolali tehdejší „horké novince“ a nechali se také vyfotografovat. Altschuler našel fotografie šesti lidí, jež namaloval Stuart. Objevil tak cosi jako „Rosettskou desku“ pro „dešifrování“ portrétů Johna Stuarta.

John Quincy Adams, 1843

Společně s Kristou Ehingerovou z Massachusetts Institute of Technology odhalil systém, jakým Stuart pracoval. Vzor, podle kterého měnil kontury i výraz tváře, když maloval portréty. Pomocí počítačového algoritmu obrátili vědci malířův postup naruby. Ze Stuartových portrétů „odfiltrovali“ jeho umělecký vklad a vygenerovali rysy tváře tak, jak by je zachytil fotoaparát. Výsledky svého bádání publikovali ve vědeckém časopise Perception.

Pomocí počítačového algoritmu rekonstruovali Altschuler a Ehingerová skutečnou tvář George Washingtona. Stuart namaloval hned několik Washingtonových portrétů.

John Quincy Adams, 1818

Fotografovat se však první prezident Spojených států nikdy nenechal. Dnes je jeho tvář známá například z dolarových bankovek. Skutečně tak vypadal? Altschuler a Ehingerová odfiltrovali z portrétů typické projevy Stuartovna stylu, např. poněkud plnější tváře nebo zdvižená obočí, a získali tak představu, jak by asi Washingtonovu tvář zachytil objektiv fotoaparátu.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo Českého rozhlasu Leonardo, který měl premiéru v pátek 4. 3. 2011 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.