Pravěké Američany lákalo moře

4. březen 2011
Monitor

Lidské kmeny, které před 12 000 lety obývaly Kalifornii, nebyly žádné „suchozemské krysy“. Jejich sídliště dokazují, že tito lidé se na moři cítili jako doma.

Trojice sídlišť, která zkoumají archeologové z Oregonské univerzity a několika amerických výzkumných institucí, leží na ostrovech Channel Islands u pobřeží jižní Kalifornie. Vrstvy staré 11 000 až 12 000 let jsou doslova poseté kostmi ryb, mořských ptáků a tuleňů i schránkami korýšů a měkkýšů. Kromě nich se zde našly také kamenné hroty harpun a oštěpů i nástroje ve tvaru půlměsíce, které sloužily při zpracování ulovené kořisti. Ostrovy, které pravěké lovce pravděpodobně lákaly hojností potravy i malým počtem dravců, leží asi 10 km od pobřeží Kalifornie. To znamená, že lidé se na ně museli dostat na člunech, říkají archeologové.

Objevy podle nich také podporují teorii „pobřežní migrace“. Ta uvádí, že lidé, kteří přišli na Aljašku přes Beringovu úžinu, se vydali podél břehů Pacifiku a pokračovali až na samý výběžek Jižní Ameriky. Zároveň naznačují, že před 12 000 lety v Americe existovaly dvě oddělené lidské kultury – lovci mamutů, mastodontů a dalších velkých savců z kultury Clovis a kultura pobřežních „námořníků“, která obživu získávala z moře.

Zdroj: Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.