Zoo Jihlava slaví přírůstek v chvostaní rodině

7. březen 2011

Opravdový dárek z lásky dostal 16. února 2011 samec chvostana bělolícího v Amazonském pavilonu jihlavské zoologické zahrady. Jeho družka mu dva dny po svátku svatého Valentýna porodila zdravé mládě. Chovná skupina se tak rozrostla na celkem pět zvířat.

Nyní tvoří rodinu dospělý chovný pár, dva jejich odrůstající synové a čerstvě narozené mláďátko zatím neznámého pohlaví. Rodiče se v jihlavské zoo potkali v roce 2008, kdy bylo samci pět let a samičce, dovezené z Francie, čerstvě dva roky. Dnes se jedná o zkušený pár, který si při péči o mládě ochotně pomáhá.

Ve volné přírodě lze spatřit chvostana bělolícího v Jižní Americe (Venezuela a Brazílie), své jméno získal díky výraznému chundelatému ocasu, který ho od ostatních opic na první pohled odlišoval. Samce lze od samičky lehce rozeznat – je černý s bělavou maskou na obličeji, zatímco samice má šedohnědou srst a tmavý obličej. I přes svůj neohrabaný vzhled se chvostani pohybují po větvích velice obratně. Živí se převážně plody, semeny nebo listy. Žijí v malých rodinných skupinách, kde mláďata zůstávají s rodiči až do své dospělosti.

Chvostan bělolící s mládětem
autor: Zoo Jihlava
Spustit audio