Obří galaxie rostou jako sněhové vločky

7. březen 2011
Monitor

Obří eliptické galaxie zřejmě mohou pozvolna růst mechanismem, který připomíná vznik sněhových vloček.

Předpokládá se, že obří eliptické galaxie, které mohou v průměru měřit až 250 000 světelných let, vznikají při srážkách menších spirálovitých galaxií. Existuje však ještě alternativní teorie, podle které oblaka plynu kolabují do sebe a vytvoří husté jádro hvězd, které na sebe během času nabaluje menší galaxie. Podobným mechanismem se na Zemi tvoří sněhové vločky, které vznikají krystalizací ledu kolem mikroskopických zrnek prachu.

Nové pozorování vypovídá o tom, že „mechanismem sněhové vločky“ mohla vzniknout galaxie NGC 1407 v souhvězdí Eridanu, kterou v roce 1785 objevil William Herschel. Tým australských vědců analyzoval chemické složení hvězd v galaxii a zjistil, že koncentrace těžkých prvků je nejvyšší ve středu galaktického jádra a směrem k jeho okrajům klesá. To podle astronomů přesně odpovídá teorii hroutících se plynových oblaků. Gravitace ve středu oblaku byla silnější než na okrajích a zkoncentrovala těžké prvky ve zdejších hvězdách. Vnějších oblastí galaxie se tento gradient těžkých prvků netýká. I to odpovídá dvoufázovému modelu, podle kterého obří eliptická galaxie rostla tím, že na své jádro pomalu nabalovala již vzniklé menší galaxie.

Galaxie NGC 1407 v souhvězdí Eridanu

Zdroj: arXiv.org, NewScientist

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.