Auto chrání chodce

10. březen 2011

Dopravní vývojáři pracují na systému, který automaticky zabrání srážce auta s chodcem.

Automobilky usilují o to, aby jízda v jejich vozech byla pro pasažéry bezpečná. Firma Volvo ale přišla s originální technologií, která umí ochránit také chodce, kteří se pohybují v okolí aut.

Prototyp systému byl zabudován už v letošním modelu Volvo S60, ale jeho použití v běžném provozu se předpokládá až od roku 2020. Plný název systému zní The Collision Warning with Full Auto Brake and Pedestrian Detection, Varování před srážkou s plným samobržděním a detekcí chodců. Tento systém má zabránit úmrtím a vážným zraněním chodců, jeho hlavní prvky tvoří radar se širokoúhlým záběrem a počítač.

<iframe title="YouTube video player" width="610" height="373" src="https://www.youtube.com/embed/9fVWB1I9a08" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Radar přenáší do palubního počítače neustále se měnící obraz poloh, vzdáleností a rychlostí objektů v okolí vozu. Data navíc doplňuje kamera umístěná vedle zpětného zrcátka. Ta rozlišuje, zda je pozorovaný objekt dospělým chodcem, dítětem nebo se jedná o jiné auto. Systém při hrozbě srážky nejdřív spustí zvukový a optický alarm uvnitř vozu. Pokud řidič nereaguje, počítač začne rychle a naplno brzdit sám. Do rychlosti asi 35 km/h je tak možné srážce s jiným objektem zcela zabránit. Při rychlostech nad touto hranicí jde už jen o maximální možné zpomalení.

<iframe title="YouTube video player" width="610" height="488" src="https://www.youtube.com/embed/0x9M1yrQ0Xc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Tento systém zatím zdaleka není dokonalý. Když se např. podél cesty nakupilo mnoho lidí, počítač byl tak zahlcen, že nereagoval správně a auto figurínu v cestě porazilo. Detekování chodců není jediný podnět, který může v autě vyvolat alarm. Dalšími důvody mohou být např. podezřelé pohyby vozidla, které nasvědčují tomu, že řidič usnul nebo neudržel pozornost. Alarm je vyvolán i špatným sledováním plné čáry a také nebezpečím srážky s auty, která řidič ze svého pohledu nemůže vidět. Systémy podobného druhu vývojáři už zkoušeli i na jiných značkách aut v rámci technologie nočního vidění, ale podobné systémy nikdy nebyly realizovány s integrovaným automatickým brzdným systémem.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.