Pochází moderní člověk z jižní Afriky?

8. březen 2011
Monitor

Výsledky nové genetické studie odporují teorii, podle které moderní člověk pochází z východní Afriky. Místo našeho původu kladou spíše na jih afrického kontinentu.

Za místo původu moderního člověka se obecně považuje východní Afrika, kde byly nalezeny nejstarší anatomicky moderní lidské lebky. Ve prospěch této teorie vypovídaly také dosavadní genetické studie, které ukazovaly, že všechny mimoafrické populace nesou podmnožinu genů, která se vyskytuje ve východní Africe. Nová práce týmu vědců pod vedením genetiků ze Stanfordovy univerzity však ukazuje na jiný scénář. Vědci odebrali vzorky DNA ze slin příslušníků několika různých kmenů lovců a sběračů včetně jihoafrických křováků a pralesních pygmejů.

Výsledky analýzy jednonukleotidových polymorfismů (SPN) a jejich porovnání s jinými africkými národy (například s keňskými masaji a západoafrickými joruby) ukazují, že vůbec nejvyšší genetická diverzita se nachází u příslušníků křováckého kmene Khomani a namibijských křováků, stejně jako v kmeni Sandawe z východní Afriky a u pygmejů kmene Biaka, který žije v pralesích centrální Afriky. To, že jsou tyto kmeny nejvíce diverzifikované, znamená, že jsou také nejstarší. A přestože některé z nich pocházejí ze střední či východní Afriky, ukazuje toto rozšíření spolu s genetickými daty od jiných afrických populací na to, že místem původu moderních lidí není východní, ale spíš jižní Afrika.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.