Sloni umí podat pomocný chobot

10. březen 2011

Indičtí sloni zřejmě dobře vědí, kdy situace vyžaduje, aby svému bližnímu podali pomocný chobot. Studie amerických vědců je zařadila do elitního klubu sociálních kooperátorů, kam se dlouho řadili jednom nejbližší příbuzní člověka.

Sloni jsou proslulí svým komplexním sociálním životem a vyvinutými poznávacími schopnostmi. Systematické důkazy však – především kvůli náročnosti experimentování s tak obrovskými zvířaty – zatím chybí. Joshua Plotnik z americké Emory University s ním však má zkušenosti – už dříve například prokázal, že sloni se dokážou poznat v zrcadle. Pro další výzkum modifikoval test ze 30. let minulého století, který měl odhalit schopnost kooperace u šimpanzů a opic. Princip testu je jednoduchý: dvě zvířata musí spolupracovat při získávání odměny. Pokud to nedokážou, pochoutka jim unikne.

Sloní verzi testu představovala pohyblivá plošina s klasy kukuřice, ke které byla připevněna dvě lana. Ke své oblíbené pochoutce se pár slonů za plotem mohl dostat jen tak, že tahal za obě lana současně. Vědci nejdříve s pomocí mahutů (cvičitelů slonů) z Thai Elephant Conservation Center vycvičili 12 slonů indických (Elephas maximus) tak, aby lano dokázali omotat chobotem a táhnout k sobě. Následně slony spárovali a vypustili k plošině. Pokud za lano zatáhlo jen jedno zvíře, plošina uklouzla a klasy kukuřice byly ztraceny. Sloni to rychle pochopili a naučili se tahat oba zároveň.

J. Brokeš si kope se slonem

To, že skutečně pochopili princip úkolu a nutnost spolupráce, sloni dokázali v dalším experimentu. Vědci slony k plošině vypouštěli v různých časech, což znamenalo, že první slon musel počkat, až mu dorazí jeho parťák. Sloni to pochopili dokonce rychleji než šimpanzi. První slon se jednoduše zastavil u konce jednoho z lan a klidně čekal. A co slon udělal, pokud měl jeho partner své lano mimo dosah? Jednoduše celou akci vzdal a dokázal tím, že přesně chápe, že bez spolupráce s druhým slonem nic nezmůže.

Výsledky těchto chytře navržených experimentů slony jednoznačně zařadily po bok bonobů a šimpanzů, kteří schopnost kooperace už dříve bezpečně prokázali. Odpovídá tomu i chování divokých slonů – například sloni afričtí byli pozorováni, jak se snaží společnými silami pomoci druhovi v nesnázích. Není však vyloučené, že na seznam tohoto elitního klubu patří i jiná zvířata. V podobném testu s lany uspěli havrani, kteří ale selhali ve chvíli, kdy měli čekat na svého parťáka. Dalšími kandidáty jsou hyeny skvrnité (Crocuta crocuta), které při testování také prokazovaly určitou schopnost kooperace.

Logo

PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.