Bitva pěti králů

17. březen 2011

„V sobotu 26. srpna 1346, v prostoru mezi hradem Labroye a vesnicí Kresčakem vyprovokovalo takticky špatně vedené a neukázněné francouzské vojsko, unavené dlouhými pochody, neprozřetelně bitvu, na niž se Angličané připravili velmi odhodlaně a disciplinovaně.“

Těmito slovy začíná historik Jiří Spěváček líčení bitvy, ve které francouzské vojsko utrpělo drtivou porážku. Značný počet francouzských rytířů a šlechty zde našel smrt, stejně jako český král Jan Lucemburský. Existuje mnoho zpráv o posledních Janových slovech, ale všechny pocházejí z pozdějších dob. O průběhu bitvy máme dochovanou jedinou autentickou zprávu. Ve svých Kronikách ji sepsal francouzský kronikář Jean Froissart podle vyprávění zbylých mužů z vojska Jana Hennegavského.

V knize Král diplomat ji Jiří Spěváček připomíná takto: „Přitom padl i chrabrý český král Jan Lucemburský, syn statečného císaře a krále Jindřicha Lucemburského. Když zaslechl povel k boji, zeptal se, kde je jeho syn Karel. Průvodci mu řekli, že nevědí, že se však nejspíše někde bije, načež král pravil: ,Pánové, jste dnes všichni mými přáteli a bratry ve zbrani; proto vás žádám, jelikož sám jsem slepý, veďte mne tak daleko do bitevní vřavy, abych měl nepřátele na dosah meče. Rytíři souhlasili, a protože ho nechtěli ztratit v tlačenici lidí, svázali otěže koní dohromady. Krále pak podle jeho přání vysunuli o něco kupředu a tímto způsobem postupovali proti Angličanům… Král vjel do řad protivníka a on i jeho druhové bojovali statečně. Postoupili však příliš kupředu a byli všichni na místě pobiti. Ráno je nalezli na zemi mrtvé, s koňmi navzájem spojenými.“

Co přesně se v bitvě u Kresčaku odehrálo? V Ostravském muzeu pro vás připravili odpověď v podobě modelu i v podobě animovaného filmu, který tzv. „bitvu pěti králů“ líčí opravdu detailně a přesně.

Cizinec, diplomat nebo rytíř?
Historik Josef Šusta v Janovi viděl cizince. Historik Jiří Spěváček vylíčil Jana jako diplomata. Bez potíží najdete popisy Jana jako rytíře a zdatného bojovníka nebo jako muže s nadpřirozenými schopnostmi letu. Při příchodu do českých zemí byl nazván andělem, později byl ovšem kronikáři u nás vylíčen jako špatný král a manžel. Jaký byl Jan Lucemburský pro hlavního kurátora výstavy Král, který létal?

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.