Co je to vlastně „Nepál“?

11. březen 2011
Sedmý světadíl

Nepál je tak pestrý a promíchaný, že velmi často etnická či náboženská označení neplatí jednoznačně. Není tedy divu, že ani samotné označení státu a jeho občanů není přesně vymezené.

Začněme u toponyma Nepál, které označuje v zásadě dvě věci. Jednak je to moderní stát Nepál, který ale existuje ve svých dnešních hranicích teprve od roku 1775 a pod jménem Nepál teprve od roku 1920 (předtím se tento stát nazýval Gurkhské království). Druhý význam termínu se vztahuje k období před počátkem sjednocování země v roce 1768 a označuje pouze malé území údolí současné metropole Káthmándú a její bezprostřední okolí, což je historický Nepál.

Rovněž dva významy má etnonymum Nepálec. Jednak označuje jakéhokoli občana Federální demokratické republiky Nepál, tedy například i etnického Tibeťana. V užším významu se Nepálcem rozumí příslušník etnické skupiny hovořící nepálštinou, indoevropským jazykem blízkým severoindickým jazykům. Tito etničtí Nepálci představují pouze něco málo přes polovinu obyvatel současného Nepálu.

Pro pochopení této směsice se potřebujeme trochu vrátit do historie. Hranice současného státu Nepál jsou totiž v podstatě umělé, vzniklé souhrou historických okolností, nekopírují tudíž hranice přirozených kulturních regionů.

Většina populace Nepálu je mladá

Sjednocování Nepálu do podoby, jak jej známe dnes, započala dynastie Šáhů v 60. letech 18. století. V roce 1768 dobyla ekonomicky i kulturně důležité údolí Káthmándú a další vojenskou expanzí postupně vytvořila stát současných rozměrů, moderní Nepál. Šáhové patřili k etnické skupině Párvatíů hovořící indoevropskou nepálštinou. Pocházeli z knížectví Górkha ležícího v pohoří Mahábhárat asi 70 kilometrů západně od Káthmándú, říkali si Gurkhové a stát pojmenovali Gurkhské království. Právě v této době začali do oblasti pronikat z Indie Britové a označení Gurkhové začali používat pro všechny obyvatele Nepálu, bez ohledu na jejich etnický původ.

Jazyk Párvatíů, jenž se dnes nazývá nepálština („nepálí“), začal být nazýván górkhalí a tento pojem se ujal také v dobových britských pramenech. Pojmenování „Gurkhové“ navíc přežilo do dnešní doby a označuje jednotky složené z obyvatel Nepálu sloužící dodnes v britské a indické armádě. Ironií je, že tyto jednotky jsou v drtivé většině tvořeny příslušníky neindoevropských horských kmenů, zejména Gurungů, Magarů, Limbů a Rájů. Párvatíové jsou hinduisté a jejich společnost je organizována do kast. Jejich jazyk a kultura často výrazně ovlivnily etnika dobytých území.

Exiloví Tibeťané, Bódhnáth

Předtím než Šáhové údolí Káthmándú dobyli, žilo na této malé ploše pár desítek kilometrů čtverečních již dlouhou dobu svébytné etnikum Névárců. Vytvořili si vlastní jazyk, ojedinělé náboženství a kulturu. Pouze toto malé území se rozumí pod historickým pojmem Nepál, tedy Nepál do roku 1768. Aby se situace ještě zkomplikovala, Névárci sami označují svůj jazyk, neindoevropskou névárštinu příbuznou tibetštině, jako „nepál bhása“, tedy „nepálský jazyk“.

Jak sami vidíte, jakákoliv výpověď o jazyku či etniku na území Nepálu má své velké Ale.

Seriál Nepál, pozoruhodná země pod Himálajem vysíláme v magazínu o světě, jeho rozmanitosti a problémech Sedmý světadíl.

autoři: Anna Sehnalová , Jakub Kocurek
Spustit audio