Anatomie, základ medicíny

15. březen 2011

Úloha anatomie v současném lékařství. Operace mozkových aneurysmat. Kloubní choroby a náhrady.

(Repríza pořadu.)

Vědět, kde se co v lidském těle nachází, patří k základům lékařského vzdělání. Je zkouška z anatomie stále ještě postrachem studentů medicíny? Nejen na tuto otázku v dnešním Ženšenu odpoví prof. Václav Seichert.

Cévní mozkové příhody jsou téma, které jsme už v Ženšenu několikrát probírali. Dnes se s MUDr. Janem Klenerem zaměříme na jednu z možných příčin mozkových příhod – výdutě na tepnách neboli aneurysmata.

Dalším dnešním tématem budou choroby kloubů, které mohou člověku výrazně snížit hybnost, a tím i kvalitu života. MUDr. Eduard Šťastný představí chorobu zvanou osteoartróza a moderní kloubní náhrady ve výzkumu i praxi.

I v dnešním vydání magazínu je připraven výběr aktualit ze světa. Jen ve stručnosti: výzkumy skupinové inteligence a potravinových alergií.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.