Matka, která dala vypít své dceři nemrznoucí směs, dostala 25 let

11. březen 2011

Výjimečný trest 25 let vězení udělil soud sedmadvacetileté ženě z Nejdku na Karlovarsku za předem připravený pokus vraždy její ani ne šestileté dcery. Podle rozsudku Krajského soudu v Plzni žena loni v srpnu koupila nemrznoucí směs do aut a pak ji dala úmyslně vypít dceři. Přivodila jí těžkou otravu, kterou dítě přežilo jen díky péči lékařů. Soudce označil jako jeden z hlavních důkazů výpověď oběti, která byla velice spontánní a jen těžko mohla být vymyšlená. Podrobnosti ze soudní síně uvádí Martina Klímová.

Žena se k činu nikdy nepřiznala. U soudu nevypovídala, prohlásila jen opakovaně, že je jí líto toho, co se stalo. O tom, že po požití jedovaté nemrznoucí chemikálie hrozí smrtelné nebezpečí, si prý přečetla v časopise. V obchodě pak koupila litr kapaliny a podle spisu předstírala, že ji má pro někoho jiného. U soudu zazněla ze záznamu i výpověď dcerky, která policistům řekla, že matka jí dala vypít hořký čaj a když se jí pak udělalo špatně a bolelo ji břicho, matka se jí smála.

Záchranáře žena zavolala až následující den. I když jí lékaři varovali, že dítě může zemřít, neřekla jim, proč je dceři tak špatně. Podle spisu dokonce tvrdila, že děcku je vždy zle, když se vrátí z návštěvy u otce. Na skutečnou příčinu vážného stavu dítěte lékaři přišli až druhý den po sérii vyšetření. Požití jedovaté látky způsobilo holčičce těžkou poruchu vědomí a těžkou otravu.

Žena po rozsudku odchází od soudu

Soud tak vyhověl státní zástupkyni, která pro ženu požadovala výjimečný trest v rozmezí mezi 20 a 30 lety. Matka si trest vyslechla s pláčem. Motivem jejího činu byly zřejmě spory s bývalým partnerem a otcem dítěte, u kterého v současné době dcera žije. Psychologové zjistili, že žena není duševně nemocná, má ale sklony k hysterickému chování a přehnaně dramatickému způsobu řešení konfliktů.

autor: mkl
Spustit audio