Islandská elektřina pro Evropu

16. březen 2011

Island chce Evropě prodávat elektřinu, přivede ji nejdelším podmořským elektrickým kabelem.

Ostrovní stát Island zvažuje vybudování nejdelšího podmořského energetického kabelu na světě. Island chce totiž do zahraničí prodávat přebytky své elektřiny produkované z geotermální energie.

Island disponuje velkým potenciálem geotermální a vulkanické energie a zároveň potřebuje posílit svoji ekonomiku. Zvažuje proto exportování přebytků takto vyrobené elektřiny do zahraničí. Cílovými zeměmi by měly být Velká Británie, Norsko, Nizozemí a Německo. Aby Island ale mohl energii vyvážet, potřebuje vybudovat podmořský elektrický kabel na dně Atlantiku o délce zhruba 1200 až 1900 km – podle toho, do jaké cílové země bude energie směřovat. Island by takto chtěl vyvážet elektrickou energii o objemu zhruba 5 miliard kilowatthodin za rok, což by mělo stačit na pokrytí energetické spotřeby asi 1 250 000 evropských domácností.

Projekt byl zahájen vloni a jeho výzkumná fáze skončí koncem tohoto roku. Konečné rozhodnutí o stavbě masivního podmořského kabelu padne během čtyř až pěti let. Island by tímto způsobem mohl vydělat až 300 milionů eur ročně. Na řešení projektu se bude podílet především největší islandský energetický producent, státem vlastněná společnost Landsvirkjun. Tato společnost má 75% podíl na celkové energetické produkci země.

Na Islandu pochází asi třetina elektrické energie z geotermálních zdrojů, zbytek připadá na vodní elektrárny. Geotermální energie ale vytápí téměř všechny islandské domy.

Island má pro získávání energie z geotermálních a vulkanických zdrojů ideální přírodní podmínky. V jiných zemích se musí do trhlin ve skalním podloží pod tlakem vhánět studená voda, zde stačí jen navrtat horký podzemní rezervoár vody a její energií nebo energií páry pak pohánět turbíny. V poslední době na Islandu probíhají dokonce i pokusy s využitím energie žhavého magmatu.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.