Kamera pro pohled dovnitř

18. březen 2011

Na principu letištních skenerů bude možné konstruovat i speciální kamery, které uvidí do nitra materiálů, konstrukcí nebo lidského těla.

Takové kamery potřebujeme především pro kontrolu vad materiálů, ať budou ukryty uvnitř strojů nebo v lidských tkáních. Výzkumníci z americké Missouri University of Science and Technology tuto technologii posunuli výrazně dopředu.

Vytvořili speciální přenosnou kameru, která do nitra objektů vysílá elektromagnetické signály v pásmu mikrovln a milimetrových vln. Výsledkem je zaostřený obraz vnitřní struktury objektů, který se obnovuje rychlostí až 30 snímků za sekundu. Výstupní obraz je možné snadno posílat např. na displej notebooku. Vědci a inženýři tak budou moci provádět v reálném čase nedestruktivní a neinvazivní diagnostiku materiálů různého typu. Na rozdíl od rentgenových paprsků jsou mikrovlny zcela neškodné a nemají ionizující účinek. Sledovaný objekt mohou pouze trochu zahřát.

<iframe title="YouTube video player" width="610" height="373" src="https://www.youtube.com/embed/eKOXzwa6Tqs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Použití kamery je široké – je možné odhalovat defekty v tepelné izolaci, v betonových pilířích a panelech, v kompozitních dílech letadel a aut. Lze ji ale použít i v oblasti diagnostiky rakoviny kůže. Pomocí kamery lze rychle zjistit také rozsah popálení povrchu těla.

V současnosti kamera pracuje pouze v průchozím modu – pozorovaný objekt musí být umístěn mezi vysílačem a přijímačem vln. Výzkumníci ale pracují i na „jednostranné“ verzi kamery, která by pracovala jen s odraženými signály, byla by tedy analogií optické kamery. Vzdálenějším cílem je vývoj kamery, která bude umět pořizovat trojrozměrné snímky vnitřku objektů.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.