Sokolové ve válce

15. březen 2011
Třetí dimenze

Sokolský odboj za 2. světové války je v současnosti pozapomenutou kapitolou českých dějin.

Hned po 15. březnu 1939 začali sokolové organizovat odboj proti okupantům. Ještě před zastavením činnosti Sokola byla zahájena perzekuce vedení Československé obce sokolské, činovníků žup i jednot. Přes 12 000 členů Sokola bylo odvlečeno do koncentračních táborů. Další ilegálně opustili protektorát a neváhali položit své životy na frontách druhé světové války i během Slovenského národního povstání. Sokolský odboj za druhé světové války je ústředním tématem dnešní reprízy Třetí dimenze.

Logo

Je úloha členů Sokola v odboji dostatečně historicky popsaná? Proč se na jejich činnost často zapomíná? Nakolik spolupracovali s ostatními složkami odboje? Čím procházely sokolské rodiny v období druhé světové války?

Pozvání Petra Mančala přijali historik Jan B. Uhlíř z Vojenského historického ústavu a Dagmara Evaldová, pamětnice nacistické perzekuce.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 14. března do 18. března:

Pondělí: vzduch je naše moře
Úterý: Sokolové ve válce
Středa: etická výchova
Čtvrtek: Legie 100
Pátek: kouzla moderní architektury

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.