Martina Balzarová: Podmořský svět

16. březen 2011
Vstupte!

Dnešní rozhovor v pořadu Vstupte! připravil redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk. Se svým hostem bude hovořit o podmořském světě, fotografování pod vodou a potápění.

Bc. Martina Balzarová se narodila v roce 1987 v Teplicích. Studuje dva magisterské obory na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, a to zoologii se specializací na ekologii živočichů a učitelství biologie pro střední školu. Potápí se již od svých 12 let, od 14 let se věnuje podvodní fotografii. Za své fotografie získala řadu ocenění, nejprestižnější byla cena pro fotografy do 25 let Prix our Word underwater scholarship society ve francouzských Antibách v roce 2005 i v roce 2006.

Pravidelně publikuje v mnoha českých periodikách, přednáší a vystavuje fotografie. V roce 2007 zahájila autorskou putovní výstavu fotografií Tváře moře, která je k vidění od 24. března v Pardubicích. Zabývá se i podvodním videem, společně s otcem natočila několik filmů. Ve své badatelské práci se zaměřila na vztahy mezi mořskými sasankami a krevetami, které na nich žijí.

Martina Balzarová.jpg

K tématu si poslechněte také starší rozhovor v pořadu Vstupte! s Adamem Petruskem.

Zítra si reprízou veřejné nahrávky setkání s astronomem RNDr. Jiřím Grygarem připomínáme jeho krásné pětasedmdesátiny, ke kterým gratulujeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.