Malí orlíci znovu v české přírodě

16. březen 2011

Vypadá to, že se v české přírodě stane zázrak. Ornitologové přinesli velmi radostnou zprávu o orlech skalních – naděje na orlí mládě po 120 letech roste, dravci se páří a stavějí si hnízda.

Jak uvedl server iDnes.cz, naposledy se ve volné přírodě na našem území vylíhla mláďata orla skalního za Rakouska-Uherska. Po zhruba 120 letech se to opět může podařit na Moravě. Ochránci přírody v rámci mnohaletého projektu návratu chráněného dravce do Beskyd vyfotografovali páření orlů a zjistili, že dva páry si staví hnízdo.

120 let se žádný orel nenarodil, přesto v přírodě jsou – přece orli nežijí tak dlouho...
Ochránci přírody už několik let vysazují do volné přírody mladé orly ze Slovenska a mladí ptáci si tu vytvářejí teritoria. Završením náročné snahy by mohlo být právě vylíhnutí mláďat. Samice Isabela se samcem Kysučanem staví hnízdo v Beskydech. Vědci také přinesli informaci, že hnízdo staví hlavně samec, samice mu jen pomáhá. Orlí pár Filoména a David staví už druhé hnízdo – v Beskydech se jim totiž nelíbilo, a tak se přestěhovali do Jeseníků. Letos by ještě naposledy chtěli ochránci přírody vypustit do volné přírody několik mladých orlů.

Orel skalní

Orel skalní (Aquila chrysaetos) byl kdysi v tuzemských končinách běžným dravcem, na konci 19. století byl však jako konkurent lovců vyhuben. Záznamy o mladých orlech existují ještě z roku 1892. V minulém století k nám zalétávali orli ze Slovenska, ale nikdy u nás nezahnízdili. Až nyní se tedy naskýtá velká šance, že by u nás mohli orli opět vyvést mladé.

autoři: pku , Jiří Kokmotos
Spustit audio