Poslední čtyři výpravy za poznáním

14. březen 2011

Již od začátku roku nabízí návštěvníkům Zoo Praha zažít setkání s významnými českými cestovateli a odborníky. Přednášky, které přibližují nejrůznější kouty světa, probíhají každé úterý v 18 hodin ve Vzdělávacím centru. Do prvního dubnového úterý, kdy celý cyklus cestovatelských přednášek končí, můžete navštívit ještě čtyři destinace.

15. 3. Keňa: Zachraňme nosorožce! – Dana Holečková (ředitelka Zoo Dvůr Králové)
Unikátní projekt ZOO Dvůr Králové znovu vzkřísil šanci na záchranu severního bílého nosorožce považovaného dnes za samostatný druh. Zatímco před 100 let žil tento nosorožec na území pěti afrických států, dnes snad přežívá několik jedinců v Jižním Súdánu. V lidské péči byla jediným úspěšným chovatelem se čtyřmi odchovanými mláďaty ZOO Dvůr Králové. Poslední mládě se ale narodilo v roce 2000 a od té doby se zbylá zvířata rozmnožit nepodařilo. Přemístění zvířat do přírodních podmínek by mělo navodit normální teritoriální chování a s ním spojené pravidelné hormonální cykly samic. Jak se daří čtveřici českých nosorožců v Keni po více než ročním pobytu?

22. 3. Zimbabwe a Etiopie – Přemysl Rabas (zoolog)
Vypravte se s námi do Afriky, a to přímo do Zimbabwe a Etiopie. Poznáte zvířata, lidi a naše krajany, kteří žijí mezi řekami Zambezi a Limpopo. Uvidíte skalní malby, poznáte kulturu Velkého Zimbabwe, navštívíte národní parky a seznámíte se s českým lékařem Zdeňkem Caklem, který pracoval také v Etiopii, Vietnamu a Koreji.

29. 3. Zambie, Malawi – Petr Hejtmánek (horolezec)
Zambie – poslední divočina. Malawi – malebná země na břehu jezera Malawi-Ňasa. Své nevšední zážitky z méně známých koutů Afriky bude vyprávět a promítat cyklista a fotograf divočiny Petr Hejtmánek.

5. 4. Antarktida – Pavel Bém (exprimátor) a Rudolf Švaříček (CK Livingstone)
Všude je nedozírná bílá pláň, dokola jen sníh a obloha dvou barev – bílá a modrá. Zima útočí všude. Prožijte úspěšné výpravy na nejchladnější horu světa Mt. Vinson. Nejprve putování 250 km panenskou divočinou zapřažení do těžkých polárních saní drsným terénem unikátní trasou, kterou dosud ještě nikdo neabsolvoval. Bonusem je výstup na nejkrásnější horu Antarktidy, Shin. Dva roky zde na vrcholu nikdo nestanul... Stavění sněhuláka v nekonečné liduprázdné pustině, letadlo navždy zakonzervované pod neprostupnými „letokruhy“ sněhu, statisíce tučňáků, lachtani, milování lvounů... O tom všem bude závěrečná přednáška cyklu Cestovatelských setkání v Zoo Praha.

Více informací najdete na stránkách Zoo Praha zde.

autor: Zoo Praha
Spustit audio