Jiří Grygar

17. březen 2011
Vstupte!

Dnešní pořad Vstupte! vám nabídne neobvyklé setkání s RNDr. Jiřím Grygarem při veřejné nahrávce v Památníku v Lidicích během pravidelného cyklu Lidických zimních večerů. Záznam večera uvádíme u příležitosti dnešních 75. narozenin Jiřího Grygara.

V průběhu večera Jiří Grygar vyprávěl nejen o své životní cestě a astronomii, ale zaměřil se na nová fakta kolem „pozorování“ tzv. exoplanet, hovořil o důvodech nedávného odmítnutí ceny vládní rady pro výzkum a vývoj (která ho chtěla vyznamenat za mimořádné vědecké výsledky a popularizaci vědy) a odpovídal na otázky publika, mj. na to, jak hodnotí poslední vědecké zprávy o globálním oteplování planety.

Jiří Grygar se narodil 17. března 1936, studoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně a také astronomii na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Nejprve pracoval ve stelárním oddělení Astronomického ústavu ČSAV v Ondřejově, později ve Fyzikálním ústavu AV ČR, kde je zaměstnán dosud.

Napsal více než stovku prací o meziplanetární hmotě, spektroskopii a fotometrii hvězd. Kromě toho se jako autor či spoluautor mnoha úspěšných publikací stal významným popularizátorem vědy. Z mnoha vědeckých ocenění vybíráme: Cena AV ČR za popularizaci vědy (1994) a cena Kalinga UNESCO za popularizaci vědy (1996).

Exoplaneta CoroT-7b (ilustrace)

Poslechněte si také předchozí Vstupte! s Dr. Jiřím Grygarem.

Zítra ve Vstupte!

V zítřejším autorském Vstupte! bude prof. Jaroslav Petr vyprávět o zvukové a jiné komunikaci v říši zvířat i rostlin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.