Orchideje – šestý ročník výstavy pro oči, ruce i uši

15. březen 2011

Už šestým rokem se skleník Fata Morgana na začátku jarní sezóny doslova „rozsvěcuje“ stovkami květů orchidejí. I letos sem zveme všechny zájemce o tyto krásné exotické rostliny. Vystaveny budou bohatě kvetoucí hybridy osvědčených rodů i zajímavé novinky, které teprve míří na trh, a také kříženci, které v květinářství nespatříte. Nebudou chybět ani původní druhy orchidejí z tropů celého světa.

Dozvíte se, které orchideje mají léčivé účinky, které se používaly jako afrodisiakum a jak se zpracovává vanilka. A pro koho není ideálem krásy obří květenství zářivých barev, tomu se třeba zalíbí expozice miniatur.

Ve štole skleníku Fata Morgana doplní živou výstavu fotografie orchidejí a na informačních panelech před skleníkem se budete moci dozvědět o orchidejích celou řadu zajímavostí. Součástí výstavy bude prodej rostlin a substrátů.

Výstava orchidejí bude mít i unikátní část pro nevidomé a slabozraké návštěvníky:

Tajemné orchideje a život kolem nich

Patnáctá hmatová výstava seznámí nejen zrakově postižené návštěvníky s orchidejemi a dalšími epifyty a živočichy, kteří v jejich blízkosti žijí.

Pozvánka na výstavu Tajemné orchideje a život kolem nich

Dozvíte se například:
- že i vanilka je orchidej...
- kde všude orchideje rostou...
- proč člověk orchideje hledá a pěstuje...
- jací živočichové se kolem těchto krásných rostlin „točí“...

Výstavu doplní zvukový průvodce, popisky v Braillově písmu a zajímavosti z rostlinné a živočišné říše. Výstavu pořádáme tradičně ve spolupráci se Zoo Praha. Na všechny exponáty je dovoleno sahat. Na výstavě budete mít možnost zapojit nejen zrak, ale i hmat, čich, sluch, chuť.

Po celou dobu konání výstavy je k dispozici průvodcovská služba. Pro větší skupiny je nutná rezervace.

Slavnostní vernisáž proběhne 18. března v 16 hodin.

Tajemné orchideje a život kolem nich – hmatová výstava: 19.–27. březen 2011, denně 9–17 h, BZ Troja – Areál JIH – výstavní místnost.

Orchideje: 18.–27. březen 2011, út–ne 9–17 h, skleník Fata Morgana


autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio